Speltips

De speltips op deze website zijn bedoeld om beginnende TEBLO spelers vertrouwd te maken met de verschillende elementen van het spel. Het is niet bedoeld als een handleiding om het spel volledig te beheersen. Dit kan namelijk slechts op één manier, en dat is vaak spelen tegen verschillende tegenstanders.
Op die manier kom je in aanraking met verschillende spelmanieren en kun je je eigen strategieën aanscherpen.
Toch zijn er enkele “algemene regels” die van toepassing zijn op elke partij.
De speler die voor de eerste keer het spel speelt zal het plaatsen van de eerste stelstukken zien als een vorm van willekeur. De geoefende speler weet dat de eerste zetten belangrijk zijn en beslissend kunnen zijn tijdens het eindspel.
Op het moment dat twee spelers tegen elkaar spelen die de “algemene regels” beheersen is er pas sprake van creatief spel.
Bij echt creatief spel ga je er niet van uit dat je een bepaalde zet doet in de hoop dat de tegenspeler iets niet zal zien. Creatief spel is spelen zonder elementaire fouten, waarin de tegenstander wordt gedwongen om bepaalde zetten te doen of niet te doen. De strategie wordt op deze manier bepalend voor winst of verlies.
 
De speltips worden gegeven in vijf verschillende hoofdstukken, die elk op een eigen pagina staan. Het handigste is om de hoofdstukken in volgorde van nummering door te nemen.
Lees voordat je begint aan de hoofdstukken eerst hetgeen hieronder staat vermeld onder het kopje "notatie".
 
 
Notatie:
Ter verduidelijking van bepaalde strategieën worden bij deze speltips soms spelsituaties opgezet. Dit gebeurt aan de hand van de volgende notatiemanier:
- De horizontale rijen zijn genummerd van A t/m L en de verticale van 1 t/m 12. Het gele vak bevindt zich op positie D3.
- Indien geel opent door de pion te verplaatsen van D3 naar D4 wordt het vakje genoteerd waarop de pion terecht komt, dus: D4. Als rood hierop antwoord met het verplaatsen van de pion  naar H10 ziet de notatie van de partij er als volgt uit:
D4 * H10
- Als een van de spelers een stelstuk plaatst, wordt het vak waarop dit stelstuk wordt geplaatst tussen haakjes genoteerd. Voorbeeld:
D4 * H10
(H9) * G10
Dit zal duidelijk worden als je er een speelbord bij haalt en bovenstaande zetten daadwerkelijk doet. In onderstaande positie zie je dat de zetten zoals hierboven beschreven zijn verwerkt.
      

Notatie

2 gedachten over “

  1. Pingback: Twitter Posts

  2. Pingback: BBC Post

Reacties zijn gesloten.